2011-01-10

Invictus 2009



Milyen sok a különbség ember és ember között. DE egyáltalán nem úgy gondolom a hiányt vagy a többletet, hogy valaki elnök vagy vállalatvezető, vagy rugby játékos, vagy egy házvezetésben kisegítő. Nem osztály vagy rang szerint gondolom, hogy különbözünk, és egyáltalán neme a bőrünk színe vagy a földrajzi terület, amit hazának tulajdonítunk, valójában egyik sem ezek különböztetnek meg. A film alapján sokkal inkább megerősödtem az előbbi nézetemben, és akkor most idézek egy sort a filmből. Nelson Mandela mondatát akarom megosztani: A lelkedért te vagy a felelős, sorsodat egyedül te irányítod. A filmnek ez az igazság adja az alapját, és csupán ezért lehet ez a mozi élmény.
Vakmerőnek lehet minősíteni ezt az idézet gondolatot, de igenis ez, ami megkülönböztet embert az embertársától, hogy ki lesz az, aki meri vállalni ennek a ténynek a felelősségét.

Mi az, amivel jobbá tudod tenni magadat és a csapattársaidat?  Honnan nyered az inspirációt, hogy teljesíteni tudhassad azt is ami úgy néz ki, hogy messze meghalad téged? DE a csoporttársaidat mivel tudod motiválni, hogy a határaikon felül teljesíthessenek? Nézz körül és keresd meg a zenédet, a versedet, a történetedet és vágj bel a megújult lendülettel. „Nyerd meg a te saját VB-det” Mert egy nemzet szurkol neked! Mert kellenek, szükség van még egy Mandelára még egy  Fransua Pinárra, akik meg tudják nyerni a múltat és meg tudják küzdeni a jövőt.

Hogy lehetek jobb, és hogy lehetek több? Hogy érhetem azt el, ami egy éve lehetetlennek látszott. Nem játékkérdések, hanem a valóságban kiderül erre a válasz.  A mindennap és annak a terhei válaszolják meg a másság kérdését.  Kell az a kevés darab a nagy mindenből, ami inspirálni tud. Mi az, ami téged képes újra odaállítani, hogy ne add fel, hanem küzdj tovább?

A másik nagysága a filmnek a rendező, Clint Eastwood . Csak a végén tudtam meg, hogy ki volt a rendező. Azonnal egy másik film jutott az eszembe, amit ő rendezett, és amiben ő játszotta a főszerepet, a  Gran Trino című film.

Voltak pillanatok az Invictus filmben, amit kicsit erőltetettnek találtam és nem volt gördülékeny. A történet és a mondanivaló meg a szereplők a mondanivaló töménysége és célirányosságán osztoztak. A szerepek természetesen erre a „mondanivalóra” voltak kiosztva. A film ugyan 2009-ben készült, de teljesen azt a tíz-egynéhány évvel korábbi kort mutatja. Ami a vágást versus történetet illeti, két képkockát nehezen tudok hova tenni. Az egyik, amikor az üres stadionba megjelenik egy férfi, aki talán majd a repülőt is vezeti, ami egy felirattal végighalad a stadion közelében… A másik meg a rendőrök, akik az utca szélén hallgatják a közvetítést. Olyannak találtam mit ki-ki járó folyosókat a történetben ugyanarra a tisztásra. Ez a kijáró érdekfeszítően van feloldva mindkét történetben az egy haza egy csapat szelleme, ami az új világ új perspektívája. Végül nekem így érte meg összesen a mozi élményt a pár órám.  

Forrás: http://www.imdb.com/title/tt1057500/